!

Deze website is verhuisd

Documentatie op deze website is mogelijk verouderd en nog tijdelijk beschikbaar.

Ga naar nieuwe website ➜

Informatie over licenties

Voor het laatst bijgewerkt op March 18, 2021 10:06

In elke kerkdienst wordt muziek gebruikt. In veel gevallen gaat het om auteursrechtelijk beschermd materiaal dat niet zomaar op internet mag worden uitgezonden.

Licenties voor kerken

Voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat via Kerkdienstgemist wordt uitgezonden moet de kerk een Streaming Licentie hebben. In Nederland wordt dit geregeld door Buma/Stemra. Speciaal voor de kerken biedt de CCLI (Christian Copyright Licensing International) deze licentie aan tegen gereduceerd tarief.

Met de Buma Streaming Licentie mag u muziek streamen die bij de Buma is gedekt.
Dit is zowel christelijke als hedendaagse muziek.

Onder deze licentie vallen zowel het rechtstreeks uitzenden van een kerkdienst als het terugkijken of beluisteren van een opname. Zie de pagina  "Buma Streaming Licentie" op de website van CCLI

Downloaden opnames

De streaming licentie is niet bedoeld voor downloads. Toch wordt dit toegestaan indien de kerk een Streaming Licentie heeft.

Op Kerkdienstgemist.nl kan ervoor gekozen worden om de uitzendingen niet als download beschikbaar te stellen. Dit kan in de beheeromgeving onder "Klantgegevens > Algemeen > Wijzigen”.

Voor bovenstaande licenties geldt dat niet iedere auteur of componist is aangesloten bij Buma. Voor het uitzenden van bepaalde liederen is toestemming van de auteur of componist zelf vereist.


Liedboek Online

Met de Liedboek Online licentie mag u de liederen, projecteren en ook mee streamen via kerkdienstgemist.nl
Met uitzondering van de liederen 336, 638, 822 en 988. 

Voor afbeeldingen en teksten die zelf zijn gemaakt, is het aan u om aan de desbetreffende persoon toestemming te vragen en zijn of haar naam erbij te vermelden.

Landelijke regelingen

Veel kerkverbanden hebben een eigen regeling. Zo betaalt de PKN jaarlijks een bedrag aan Buma/Stemra waardoor alle plaatselijke gemeenten die zijn aangesloten bij de PKN muziek in de eredienst mogen gebruiken zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Deze regeling geldt echter niet voor het uitzenden van muziek op internet, dus hiervoor moet wel de Streaming Licentie worden aangeschaft.

Licentie Checker van Christiaan Heidema

Christiaan Heidema heeft een online hulpmiddel gemaakt om uit te zoeken welke licenties je als kerk nodig hebt voor het beamen, uitzenden van kerkdiensten en het exploiteren van een jeugdsoos. De tool is beschikbaar via de website van Christiaan Heidema


Externe informatie:

www.steunpuntkerkenwerk.nl (Licenties en Auteursrechten)

www.gkv.nl (Auteursrecht en Beamen)

www.protestantsekerk.nl (Auteursrechten)

www.auteursrecht.nl (Algeneme informatie over auteursrecht)

http://christiaanheidema.nl/licentie

https://www.opkijken.nl/beamteams/beamer-content/juridisch-en-licenties

https://kerkbeamer.nl/lied-licenties/

Disclaimer

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Voor meer informatie zie:  Disclaimer.